Visma Sirius

Ota yhteyttä!
« Takaisin: Blogi

Testejä, kyselyjä ja haastatteluja: Tampuurin käyttäjien tarpeita selvitetään monin tavoin

16.6.2022

Testejä, kyselyjä ja haastatteluja: Tampuurin käyttäjien tarpeita selvitetään monin tavoin

Tampuurin käyttäjäkunta on laaja ja tarpeet moninaiset. Käyttöliittymää uudistettaessa olemme tehneet perusteellista selvitystyötä, millä tavoilla Tampuurin eri osia käytetään ja millaisia muutoksia asiakkaamme odottavat.

Tampuurin uuden käyttöliittymän suunnittelu lähtee käyttäjän tarpeista. UX-suunnittelija (UX = User Experience) Anna Yli-Saari kertoo, että asiakkaiden tarpeita ja toiveita on tutkittu niin testeillä, kyselyillä kuin haastatteluillakin.

”Käyttäjälähtöisessä suunnittelussa asiakkaan kuuleminen on olennaista. Teemme järjestelmää, joka tukee asiakkaiden työtä ja helpottaa ja nopeuttaa arjen tekemistä. Sitä varten meidän on selvitettävä, miten asiakkaat järjestelmää käyttävät ja mitä he siltä odottavat”, Yli-Saari sanoo.

 

Kattava näkemys asiakkaiden tarpeista

Tampuurin osioista on tehty prototyyppejä, jotka käydään läpi asiakkaiden kanssa. Tulokset analysoidaan, ja palautteen perusteella tehdään tarvittavat muutokset. Tämän jälkeen asiakkaat pääsevät jälleen kokeilemaan osiota.

”Kun asiakkaat kokeilevat uutta näkymää, saamme hyvää analyysiä siitä, onko käytettävyys tavoittelemallamme tasolla,” Yli-Saari toteaa.

Asiakkaiden näkemyksiä kerätään myös kirjallisilla kyselyillä. Useat Tampuurin asiakkaat ovatkin saaneet pyynnön osallistua kyselyyn. Kyselyyn valitut asiakkaat ovat eri toimialoilta, jotta saataisiin laaja kirjo erilaisia näkemyksiä. Erillisen kutsun lisäksi kyselyyn on ollut linkki asiakasportaali Eteisessä. Jos asiakas on antanut suostumuksen, häneen on voitu olla yhteydessä erikseen, mikäli on kaivattu tarkennusta ja lisätietoja johonkin tiettyyn asiaan. Näin on saatu lisää kullanarvoisia näkemyksiä ja neuvoja suunnittelun tueksi.

”Tutkimuksella selvitetään asiakkaan prosessia ja esimerkiksi sitä, miten asiakas siirtyy eri toimintoihin järjestelmän sisällä ja mitä tietoja siinä vaiheessa tarvitaan. Toimintoon voi liittyä tarvetta nähdä jotkin tietyt tiedot – esimerkiksi yhteystiedot – nopeasti, ilman että näkymästä siirrytään järjestelmän toiseen osioon.”

 

Tarkennuksia ja uusia ideoita

Onko tutkimuksessa tullut vastaan yllätyksiä?

”Isoja yllätyksiä ei ole tullut, mutta pienempiä tarkennuksia kyllä. Esimerkiksi jokin listaus olisi meidän mielestämme ollut loogista toteuttaa niin, että vanhimmat tiedot ovat ensimmäisenä, mutta asiakkailta onkin tullut tieto, että päinvastainen järjestys palvelee heitä paremmin.”

Sen lisäksi, että on saatu asiakkaiden näkemyksiä uudesta käyttöliittymästä, myös aivan uusia tarpeita on tullut esille.

”Uusien ideoiden kohdalla meidän on mietittävä, mitä voidaan ottaa mukaan heti ensivaiheessa. Painoarvoa on sillä, montako kertaa toive tulee esille eri asiakkailta sekä sillä, miten olennaisesti toive liittyy asiakkaan prosessiin. Kaikki toiveet kirjataan ylös, jotta niihin voidaan palata myös myöhemmin”, Yli-Saari kertoo.

 

Lue lisää Tampuurin uudesta käyttöliittymästä tästä!

Kurkista Eteisen blogista, miten asiakaskyselyt vaikuttavat Tampuurin Asukassivujen kehitykseen.

Tampuurin käyttöliittymä uudistuu – asiakkaiden toiveet kulmakivenä

Tampuuri logo
Tampuuri logo